DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
KİTAP

Ceyhan karpuzu 30 günde zayıflatıyor ve güzelleştiriyor! Bu yıl da yine lezzette birinci sırada yer alıyor…  

Ceyhan karpuzu 30 günde zayıflatıyor ve güzelleştiriyor! Bu yıl da yine lezzette birinci sırada yer alıyor…  
06.07.2022 12:47
0
A+
A-
Reklamlar

Geçmişte karpuzun acı olduğunu biliyor musunuz? Karpuz ilk çağlarda tadı acımsı olarak yetişiyordu. Posası sert olduğu için yenmiyor, sadece çekirdekleri için üretiliyordu. Acımsı tadının tek nedeni ise “dominant” baskın gen olduğundan bunu ıslah yoluyla ortadan kaldırmak oldukça kolay olmuştu. Tadını ise laboratuvarlarda çalışarak değiştirildi ve de farklı özellikleriyle çiftçi seçici üretime başladı. Karpuz konusunda benim araştırmalarım ayrıca şunları söylüyor. Karpuz ilk olarak Afrika’da yetiştiği, oradan da sıcak Akdeniz ülkelerine doğru kuzeye ve sonra Avrupa’nın da başka yerlerine yayıldığı konusunda fikir edindiğimdir. İnsanların binlerce yıldır severek karpuz yediğini biliyoruz. O yıllarda diğer meyvelerin aksine karpuz yeşil yaprakların arasında serin bir yerde aylarca saklanabiliyordu. Örneğin 1924 yılında Sudan’a giden National Geographic Gazetesi araştırmacı yazarı, karpuzların toplanıp kurak mevsim boyunca yeşil yapraklar arasında serin ve gölge yerlerde saklandığını ve gerektiğinde suyunun ihtiyaç olarak da içildiğini görmüştür… Erzin Yoncadüzü Sulama Kooperatifi Muhasebe Müdürü Yasin ERGÜLER: “Su tüm canlıların bir yaşam kaynağıdır.

Örneğin, bugün Çukurova’da portakallar dalından toplandıktan sonra zakkum ağacı yaprakları arasında serin bir gölgede uzun bir süre saklayarak çürümemelerini ve tazeliğini koruyabiliyoruz. Karpuz konusuna gelince Libya’da 5 bin yıllık bir yerleşimde meyve kalıntıları arasında karpuz çekirdekleri bulunduğu da bilimciler tarafından görülmüştür. Afrika’nın güneyinde yetişen lezzetli ve keyif veren aroması ile beyaz benekli karpuz bugün ayrıca, Mısırlıların 4 bin yıl önce karpuz yetiştirdiğine dair kanıtlar bulunmuştur. Bu da Afrika’nın güney kesimlerinde tarımın başlamasından hemen sonra ki dönemlere rastlanıyor. Farklı bir örneği ise; Mısır’da 4 bin yıl önce inşa edilmiş mezarlarda karpuz resimleri özellikle öne çıkıyor,” dedi.

KARPUZUN MALİYET ÇOK YÜKSEK

Ceyhanlı karpuz yetiştirici bir çiftçimiz de Mustafa YALMAN, diyor ki: “Mazotun litresi 27 TL’yi geçti, bir çiftçi için bu fiyat çok yüksek. Karpuzun ilaçlanması ve sulaması çok pahalı, küçük çiftçilerde bazı yıllar maliyetini bile kurtarmıyor, çoğu da ekmiyor zaten. Artık, karpuzu tohum olarak ekmiyoruz, fidan olarak alıyor ve ekiyoruz, üzerini de muşamba ile kapatıyoruz. Hal böyle olunca maliyet kat kat artıyor çiftçi zarar ediyor, tutunacak dalı kalmıyor,” diyor ve ekliyor… Bunun yağmuru, fırtınası ve dolusu kısacası karpuzun riski çok fazla. Ancak bazı yıllarda artık çiftçinin şansına kalmış da değil, yeteri kadar küçük çiftçi kar yapmıyor. Yetkililerden bu konuda acil bir çözüm bekliyoruz,” dedi. Bakhele kirvem, bu konuda suyun gözüne gitmemiz gerekiyor. Yıllar önce Meksika kökenli bir Bilimci Profesör; Ceyhan’dan Arif YALTIR’ın tarlasından bir torba karpuz çekirdeğini alıyor ve kendi ülkesi İsrail’e görevli olduğu üniversiteye götürüyor. 12 yıl boyunca deneyler yapıyor. Peki, sonuç? Çok büyük bir başarı sağlıyor. Bir tek çekirdeğin genetiğini değiştirerek daha verimli, daha çok kazançlı bir hale getiriyor. Bizden aldığı Ceyhan karpuz çekirdeğini bugün İsrail, Türkiye ye yılda 135 milyon dolar karpuz tohumu satıyor. Şimdi bu tohumu yurdumuzun aşağı yukarı tüm bölgelerinde çiftçiler tarafından ekildiği görülmektedir. Daha çok Anadolu bölgesi, Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi olsun; Ankara, Çankırı, Diyarbakır, Adana, Ceyhan, İzmir ve Trakya olsun diğer tüm illerimizde benekli karpuz olarak yetişmektedir. Türkiye’de “bir sürü” insan yaşıyor. İsrail’de “çok az” insan yaşıyor. Ancak, Ceyhan karpuzu toprağından mı? Atasından mı? Olsa gerek bu yıl da lezzet farkıyla ülkemizde şu an birinci sırada yer almaktadır.

KARPUZUN FAYDALARINI SAYMAKLA BİTİREMEZSİNİZ

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer almaktadır. Karpuz; A ve C vitaminleri ile mevcut. Güneş çarpması, kalp hastalıkları, cilt, saç hastalıklarında ve kanser hastalıklarına kadar doğal korumada görev yapmaktadır… Ceyhan insanı çitçidir, vatanseverdir ve yiğittir misafirine yemez yedirir yoktan var edendir, duruşuna ve delikanlılığına maşallah dedirtendir… Kaynak: Ertan Yılmaz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.