DOLAR
32,5881
EURO
34,7593
ALTIN
2.507,05
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
KİTAP

Neziha Sarı

İda Körfez Doğa Sporları Grubu İdak Başkanı; Neziha Sarı, dağ, doğa ve gezi hakkında resimler çekiyor ve yaşadıklarını ve gördüklerini, Beşiktaş Çınar gazetesinde görselleştiriyor ve köşesinde yazıyor...

Kaz dağlarında (Domalan Mantara) ilk kez rastlandı…

01.11.2022 15:14
0
A+
A-
Reklamlar

Kaz dağlarında ilk kez rastlanan ve değeri, eşine ender rastlanan mantarın adı; Domalan Mantara, buyurun:

DOMALAN MANTARI KAZDAĞLARİNDA İLKKEZ GÖRDÜM NEFİS BİR TAT KAZDAĞI BOLLUK BEREKET YAŞAM NEFES CENNET Nez

İDA KÖRFEZ DOĞA SPORLARI GRUBU İDAK

Gizli Mucize: Domalan Mantarı

Domalan Mantarı Faydaları Nelerdir?

Domalan Mantarı Nerede Yetişir?

Domalan Mantarı Nasıl Bulunur?

Domalan Mantarı Nasıl Pişirilir?

Domalan Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Besleyici ve Çok Pratik! Domalan Mantarı Yemeği

Protein ve Lif Deposu!

Gizli Mucize: Domalan Mantarı

Birçok kişinin adını bile daha önce duymadığı domalan mantarı, tuberaceae familyasının üyelerinden biri. Toprak altında 5 ila 20 metre derinliğinde yetişen mantar, yenilebilir kokulu bir mantar çeşididir. Salgıladığı sülfür ile hoş bir aromaya sahiptir ve aromatik kokusuyla yemeklere kırmızı etten bile daha lezzetli ve iştah açıcı bir tat katar. Küremsi biçimi ile patatese benzer ve taze iken beyazımtırak rengi kuruyunca sarı ile kahverengi arasında bir renk alır. İç kısmı ise beyaz ve hafif gözenekli bir yapıdadır.

Domalan mantarının yetişme şekli trüf mantarına benzediği için domalan trüf mantarı mıdır diye düşünülür. Domalan mantarı, birçok farklı türü bulunan trüf mantarının çeşitlerinden yalnızca biridir.

Domalan Mantarı Faydaları Nelerdir?

Domalan mantarı, düşük oranda doymamış yağ asidi içerdiği için yüksek kolesterole iyi gelen besinlerden biridir. Ayrıca bol miktarda protein içerdiği için kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmayı sağlar.

Frenk maydanozu ve akdiken yaprağı ile şerbet veya lapa yapılarak tüketilen besin, kırmızı et kadar besleyicidir ve geleneksel olarak göz hastalıklarında kullanılır.

Domalan mantarı, omuriliği güçlendiren önemli besinlerden biridir. Özellikle şahtere otu ile birlikte hazırlandığında etkileri daha yoğun hissedilir.

Domalan mantarının bilinen en yaygın ve en eski faydası afrodizyak etkiye sahip olmasıdır.

Önemli bir lif kaynağı olarak tokluk hissi veren besin, lezzeti ile diyet ve vejetaryen menülerinde de yer almaya başlar.

Tarif için: Domalan Kavurması

Tarif: Domalan Kavurması

Domalan Mantarı Nerede Yetişir?

Bulunma ve toplanma şartları ile birlikte mantar sevenler, domalan mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır diye de merak edebilir. Öncelikle domalan mantarının kültür mantarı gibi yetiştiriciliğinin yapılmadığını söyleyelim. Yapay ortamlarda yetiştirilemeyen, yetiştirilmek istendiğinde ise doğal yetişme şartlarının sağlanması oldukça çok zor olan domalan mantarı, doğada kendiliğinde yetişen bir tür. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen daha ziyade kumlu toprakları seven mantar, yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde yetişir.

Domalan Mantarı Hangi Ayda Toplanır?

İğne yapraklı ormanlarda çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür ve nisan yağmurlarından sonra olgunlaşmaya başlayarak ekim ayına kadar toplanır.

Domalan Mantarı Hangi İllerde Bulunur?

Doğal ortamı dışında kültür tarımı yapılamayan mantar yöre olarak:

Konya

Aksaray

Karaman

Malatya

Urfa

Antep çevresinde görülür.

Domalan Mantarı Nasıl Bulunur?

Faydaları ile birçok kişinin ilgisini çeken mantarı toplamak veya almak isteyenler domalan mantarı nerede bulunur ya da domalan mantarı nerede satılır diye merak edebilir:

Oldukça nadir görülen bir mantar olan domalan, genellikle ince bir toprak tabakası altında bulunabilmesine rağmen toprağa gömülü olarak da yetişebilir.

Bu toprak tabakası altında olgunlaştığında toprak yüzeyini çatlatarak yerini belli eder ve yüzeye oldukça yakın olduğu için elle kazılarak bile çıkarılabilir.

Fakat toprağın daha derininde bulunduğunda yerini tespit etmek hiç de kolay değildir ve kırsal arazide dağınık şekilde büyüdüğü için bulunması oldukça zordur.

Bulunduğu zaman bir sopa yardımı ile toprağı eşeleyerek çıkarılan mantar, bazı yörelerde kumi otu veya sarı çiçekler açan domalan mantarı çiçeği denilen bitki ile birlikte yetişir.

Bu şekilde bitkinin izini sürerek bulunması çok daha kolay olur ve otla birlikte sökülerek çıkarılır.

Mantar bulmakta usta olan kişiler ise yalnızca değneğin ucuyla toprağa vurarak domalan mantarını bulabilir. Çıkarıldığında kenarlarında küçük kök kısımları yani domalan mantarı tohumu bulunur ve kök kısımları gelecek yıl tekrar mantar vermesi için toprak altına yeniden gömülür.

Kırsal arazide toplanarak temin edilen mantar, köy pazarlarında ve şehirlerde kurulan semt pazarlarında satılır. Ayrıca büyük marketlerin reyonlarında da rastlandığında hemen alınması gereken mantarı internet üzerinden sipariş ile de getirtebilirsiniz.

domalan mantarı

Domalan Mantarı Fiyatı Ne Kadar?

Patates yumrusuna benzeyen şekli ile diğer mantarlardan ayrılan domalan mantarı, tadı ve kokusu ile gurme mutfakların en önemli lezzeti.

Aromatik tadıyla ünlü şeflerin mutfaklarına misafir olan mantar, kendine has tadı ile çok talep gören mantar türleri arasındadır.

Oldukça değerli mantar çeşitleri olan trüff mantarları en pahalı mantarlar arasında yer alır ve trüff mantarlarının nadir bir türü olan domalan mantarının da ekonomik değeri yüksektir.

Mutfaklarda kullandığımız kültür mantarı gibi mantar türlerine göre çok daha pahalı olan fakat siyah trüff mantarına göre çok daha ucuz olan mantar türünün ticari değeri yöreye bağlı olarak değişmektedir.

Aynı zamanda etiket değerleri yağış miktarına bağlı olarak dalgalanmalar gösterir.

Yağmurun bol olduğu dönemlerde daha çok bulunan mantar türü bu dönemlerde daha uygun fiyata satılırken yağmurun az olduğu yıllarda daha pahalıya satılır.

Ortalama olarak domalan mantarının kilosu ise 40 TL ile 60 TL arasında seyreder.

Talebin sürekli artmasıyla fiyatı giderek yükselen besin, birçok yörenin geçim kaynağı olur.

domalan mantarı

Domalan Mantarı Nasıl Pişirilir?

Mutfaklarda görmeye pek alışık olmadığımız domalan mantarını ilk kez deneyecek olanlar doğru yöntemle mantarı tüketmek için domalan mantarı nasıl yenir diye sorabilir.

Değerli bir mantar olan domalan mantarının öncelikle diğer mantarların kullanıldığı her yemekte kullanılabildiğini hatırlatalım.

Mantarın girdiği her tarifte boy gösterdiği için haşlamadan ızgaraya kadar birçok pişirme yöntemi ile sofralara gelir. Özellikle etli bir mantar türü olduğu için ızgarada pişirilmeye veya kızartmaya oldukça elverişli olan mantarın pişirilmeden önce hazırlanması ise diğer mantar türlerinden biraz farklıdır.

Domalan kabuklu bir mantar olduğu için diğer mantar türlerinin aksine suyla yıkarak temizlenmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Bol suyla yıkayıp topraklı kısımlarını temizledikten sonra ister kabuklarını soyarak ister doğrudan dilimleyerek pişirmeye hazır hale getirilir.

Kabukları ise ince olduğu için soymaktan ziyade kazıyarak temizlemek daha doğrudur.

Temizlendikten sonra haşlanarak kullanılacaksa yarım saat haşlanması yeterli olmaktadır.

Tarif için: Kıymalı Domalan Yemeği

Tarif: Kıymalı Domalan Yemeği

Domalan Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Masaların vitamin deposu olan domalan ya da yöresel adıyla keme, birçok yemeğin ana malzemesi olabilmektedir. Oldukça geniş bir tarif yelpazesine sahip olan besin, toplandığı yörelerde etli yemeklere katılırken lüks restoranlarda ördek yemeği eşliğinde servis edilir.

Özellikle kıyma ile birlikte sulu yemeği yapılan mantarın patates gibi salçalı yemeği de yapılır. Bu lezzetli yemek sulu kıvamı ile ekmek banılarak afiyetle tüketilir.

Çiğ haliyle kokmayan piştiğinde ise yaydığı aromayla etten bile daha iştah açıcı tariflere ana malzeme olan mantar türü, sebzeler eşliğinde vejetaryen menülerinin besleyici mantarı olur.

Salatalara katılarak tüketilir ya da makarnalara sos yapılır.

Sabah kahvaltılarında kızartılarak ya da omlet yapılarak yenir.

Lüks restoranlarda şık tariflerin yanına doğranarak ya da özel tariflerin üzerine rendelenerek yemeğe hoş bir aroma katar.

Besleyici ve Çok Pratik! Domalan Mantarı Yemeği

Farklı yemeklerde kullanıma elverişli olan domalan mantarını denemek isteyenler için ise en pratik ve lezzetli tarif yumurtayla hazırlanan domalan mantarı tarifidir. Yumurta, biber, soğan eşliğinde hazırlanan tarif, tereyağının iştah açan lezzeti ile birleşir. Tereyağı ile domalan mantarının enfes birlikteliğini masalara getiren pratik tarifi hazırlamak ise yarım saat bile sürmez. Kolay hazırlama yöntemi ile en azından bir kere denemeniz gereken tarif, domalan mantarı ile hazırladığınız en pratik ve lezzetli tarif olarak listenize girebilir. Domalan Mantarı Yemeği

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.