DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
KİTAP

2 ünlü kuzen; Abdi İpekçi gazeteci ve araştırmacı yazar. Diğeri ise moda tasarımcısı Cemil İpekçi…

2 ünlü kuzen; Abdi İpekçi gazeteci ve araştırmacı yazar. Diğeri ise moda tasarımcısı Cemil İpekçi…
19.08.2023 23:06
0
A+
A-
Reklamlar

Cemil İpekçi ile İstanbul Harbiye’de yılın en iyi modeli seçiliyordu İstanbul Adan Zye ve Beşiktaş Çınar gazetesi olarak Ertan Yılmaz, bende oradaydım. Cemil İpekçi jüri üyesi olarak gelmişti otele; dünü ve bugünü konuştuk, moda dünyasından bahsettik. Beşiktaş Çınar Tv’ye konuk olarak davet ettik Bodrum’a yerleştiğini ancak kış aylarında gelebileceğini “Beşiktaş’ı severim geleceğim, ama bana hatırlat” dedi.

ABDİ İPEKÇİ -CEMİL İPEKÇİ

Abdi İpekçi suikastı, dönemin milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da suikastçı Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü. Kötü bir anımı ekliyorum: Ben o yıllarda İstanbul’a yeni gelmiştim Ali Ağca’ya benzettikleri için defalarca karakola götürdüler ve sorgulandım…

Cemil İpekçi 5 Ağustos 1948’de İstanbul’da doğdu Cemil İpekçi’nin baba tarafından Sabatay Sevi ile akraba, İsmail Cem ve Abdi İpekçi ile kuzendir. Anne tarafından ise soprano Leyla Gencer’in akrabasıdır…  

SELANİKTEN GÖÇ ETTİLER

Akademi Dergisi’nin bloğunda İpekçi ailesiyle ilgili şunlar anlatılıyor:

“Selanik’ten İstanbul’a göç eden İpekçi ailesi ikisi kız, beşi erkek ye­di kardeşten oluşuyor. 1800’lerin sonlarında İstanbul’a yerleşen aile, İstanbul’un en geniş ailelerindendir. İpekçiler ’in yine pek çoğu Sela­nik kökenli olan Şamlılar, Cezzarlar, Akerler, Birollar, Mısırlılar, Tokaylar, Sezermanlar, Sungular, Balcılar, Koyuncular, Dilberler, Gerçeller, Ögetler, Atamlar gibi güçlü ailelerle akrabalık ve hısımlık bağla­rı bulunuyor…

Asker üniformalarının da tasarım ihalelerine gören Cemil İpekçi henüz ünlenmeye başlarken 1999 yılında Aksiyon dergisine verdiği röportajda İpekçi sülalesinin 1480’de İspanya’dan gelerek  Kayseri’ye daha sonraki yıllarda da İzmir’e yerleştiğini söylüyor…

HER YERDE VARLAR

Akrabalık zincileri adlı başka bir blog sitesinde ise İpekçilerle ilgili şu bağlara dikkat çekiliyor:

“Abdi İpekçi ve eski Dışişleri bakanı İsmail Cem’in babalarının amcazadeleri oluyor. Melek Öget’in kardeşi Vahit İpekçi, amca çocukları olan Abdi İpekçi ve İsmail Cem’in halaları İclal Hanım’la evliymiş.

İbrahim Şevket Dilber’in kardeşi Osman Şevket Dilber, Abdi İpekçi’nin eşi Sibel İpekçi’nin babası.

Sibel İpekçi’nin ağabeyi Emir Dilber, Özcan Ergüder’in bacanağı, Rıfat Kamhi’nin dünürü. Özcan Ergüder, Coşkun Kırca’nın kayınbiraderi. Ergüder’in annesi Nebahat Hanım’ın amcası Fuat Kızılkaya, Gün Zileli’nin dedesi.

Vahit İpekçi’nin kendi adını taşıyan torunu Vahit İpekçi, Cevahir AVM’nin genel müdürü.

Bu akrabalık zincirindeki ailelerin nerdeyse tamamı Karakaş Cemaati’nden.”

KAZIDIKÇA ALTINDA BAŞKA İSİMLER ÇIKYOR

İpekçi ailesi Türkiye’de zengin kesim olarak adlandırılan yüzde birin içinde yer alan süper zenginlerin, neredeyse hepsiyle akrabalık ilişkileri içinde.

İpekçiler ile Bezmen, Has ve Boyner aileleri arasında da akrabalık bağları var. İpekçilerin akrabası Ali Cemali’nin eşi Emine Hanım, Bülent Ecevit’in anneannesi Adviye Sargut’un yeğeni. Emine Hanım’ın eniştesi İbrahim Atıf Sargut’un kuzeni Ferit Güngören, Mehmet Ali Birand’ın eşi Cemre Hanım’ın babası.
Ali Cemali’nin kardeşinin eşi Gülgün Hanım’ın teyzesi Nezahat Uralman, Selim Sarper’in kayınvalidesi.

Ali Cemali’nin kardeşi Şükriye Hanım’ın eşi Cemal Mardin, Arif Mardin’in amcasıdır.

Fuat Bayraktar’ın baldızının kızı Gönül Pamir, Hamit Nafiz Pamir’in kardeşinin gelinidir.

Fuat Bayraktar’ın dünürü Fethi Amal, Fethi Ahmet Paşa’nın torunudur.

Fuat Bayraktar’ın kardeşi Ali Nijat bey’in bacanağı Mete Öğütmen, Bülbülderesi’ndeki Kapancı Öğütmen ailesindendir.

Fuat Bayraktar’ın damadı Tarık Alp, Ahmet Vefik Alp’in amcasıdır.

Şinasi Tanor’un eşi Aliye Hanım ilk serasker Ağa Hüseyin Paşa ile Hassa Müşiri Gürcü Mehmet Vasıf Paşa’nın torunudur.

Niyazi Kürdemir’in annesi Şefika Gaspıralı’nın hayatı burada Şefika Hanım’ın babası İsmail Gaspıralı’nın hayatı şurada okunabilir.

Kahraman Arıklı’nın oğlu Ercan Arıklı ilk evliliğini robert kolejden arkadaşı İnci Trak ile yapmış. İnci Hanım’ın kardeşi Elçin Hanım ise Arıklı’nın en yakın arkadaşı, Eski Dışişleri Bakanlarından İsmail Cem İpekçi ile evlenmiş. Ercan Arıklı’nın hayat hikayesi burada okunabilir.

Ercan Arıklı’ın ikinci eşi Merve Yolaç’ın ise gazeteçi Mehmet Barlas’la akrabaları bulunmakta. Cevdet Izrab Barlas’ın kızı E. Gülsevin Hanım’la yapmıştır. Bu evliliğinden doğan ve Yasemin Kiremitçi’nin de annesi olan tek çocuğu Merve Hanım, gazeteci Ercan Arıklı’nın ikinci eşi olarak bilinir aynı zamanda.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.