DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
KİTAP

Elektrikli araç sahipliği ile fotovoltaikler arasındaki bağlantı nasıl?

Elektrikli araç sahipliği ile fotovoltaikler arasındaki bağlantı nasıl?
31.01.2024 17:45
0
A+
A-
Reklamlar

ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndaki (NREL) araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, elektrikli araç sahibi kişilerin evlerinde de güneş enerjisi teknolojisini benimseme eğiliminde olduklarını belirledi.

İstanbul Adan Zye Ocak 10, 2024

ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından yapılan çalışma, San Francisco Körfez Bölgesi’ndeki 869 hanede yapılan ankete dayanıyor.

Anket sonuçlarını analiz eden yeni yayınlanan araştırma makalesinin baş yazarı NREL’den Shivam Sharda, güneş panellerinin eklenmesinin ihtiyaç duyulan enerji faturasının konut kısmını karşılayabileceği için elektrikli araç sahiplerinin evde şarj etmek için fotovoltaik yatırım yapmaya daha yatkın olabileceğini söyledi.

NREL’in Entegre Hareketlilik Bilimleri Merkezi’nde hesaplamalı araştırma bilimcisi olan Sharda, “Hem elektrikli araçlar hem de fotovoltaikler, enerji sistemlerinin esnekliğinde önemli bir rol oynayabilecek, şebeke istikrarı ve güç yönetimi stratejileriyle ilgili endişeleri giderebilecek tamamlayıcı bir yapıya sahiptir.” dedi.

Anket, WholeTraveler Ulaşım Davranışı Araştırması’nın bir parçası olarak 2018 yılında gerçekleştirildi. Araştırmacılar, anketin yapıldığı yıldan bu yana pek çok şeyin ortaya çıkmış olabileceğini belirterek, konuyu yeni yayınlanan 2022 Konut Enerji Tüketimi anketiyle yeniden ele aldılar ve elektrikli araç-fotovoltaik ilişkisinin hala geçerli olabileceğini gözlemlediler. 2018 anketinde, elektrikli araca kıyasla katılımcıların daha fazlası çatı üstü güneş panellerine sahipti. Araştırmacılar, fotovoltaik teknolojisinin elektrikli araçlara kıyasla daha uzun süredir kullanıldığını ve güneş panellerine sahip olmanın maliyetinin çoğu elektrikli araçtan daha az olduğunu belirtti.

İki teknoloji arasında bir korelasyon bulan araştırmacıların bulgularına göre, elektrikli araç sahiplerinin yüzde 25’i aynı zamanda bir fotovoltaik sistemine sahipken, elektrikli araç sahibi olmayanların yalnızca yüzde 8’i fotovoltaike sahipti. Davranışsal araştırma, bir kişiyi teknolojilerden birini veya her ikisini birden benimsemeye teşvik edebilecek iki alanı vurguladı: bunların farkında olmak ve bunlar hakkında soru soracak kadar sosyal olmak.

Sharda, “Çatıda güneş paneli veya elektrikli araç sahibi bir arkadaşınız veya aile üyeniz varsa, teknoloji hakkında daha eğitimli olursunuz, böylece onlarla konuşarak artılarını ve eksilerini bilirsiniz. Bunun elektrikli araçlara veya fotovoltaiklere sahip olmanız üzerinde önemli bir etkisi var.” dedi.

Hükümetler hem elektrikli araçları hem de fotovoltaikleri benimsemek için teşvikler sunarken, araştırmacılar iki teknolojinin kabulünü ortaklaşa hızlandıracak politikaların değerlendirilmesini önerdi. Elektrikli araç sahipleri zaten fotvoltaik kullanmaya meyilli olduğundan, bu tür teşvikler elektrikli araç sahiplerinin güneş enerjisi teknolojisini şu anda gözlemlenenden çok daha erken benimsemesine neden olabilir. Bir hanenin sektörler arası sürdürülebilir teknolojileri ne kadar çabuk benimsediği, karbondan arındırma hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayacaktır.

Araştırmacılar, anketin elektrikli araç ve fotovoltaik ilişkisi hakkında değerli bilgiler sağladığını ancak sektörler arasında enerji kullanımını karbondan arındırmaya yönelik yolları belirlemek amacıyla gelişen ulaşım ve konut enerji kullanımı bağını ortaya çıkarmak için daha bütünsel araştırmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.