DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
KİTAP

Diyetsen, Tanya Ergüler Çolak’tan Sağlıklı Yaşam Sırları…

Diyetsen, Tanya Ergüler Çolak’tan Sağlıklı Yaşam Sırları…
03.07.2022 22:40
0
A+
A-
Reklamlar

Sağlıklı yaşam sırları deyince hemen aklımıza yiyecek ve içecekler geliyor. Evet, çok doğru… Haksız da değiliz, insan yaşamı boyunca düşündüğü tek şey gıda, birinci sırada geliyor. Sağlıklı bir yaşam için neler yememiz gerekiyor? Hangi yiyeceklerden kaçınmamız ve de nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özellikle en başta söylemeliyim ki; hazır yiyeceklerden, içeceklerden mümkün olduğunca kaçmamız, dondurulmuş gıdalardan, boyalı gıdalardan uzak durmamız, yönümüzü dönmemiz, göz temasından kaçınmamız gerekiyor. Sağlık, hayatta bir kez gelir insanın başına.

Bir ömür ne kadar? 24 saat zaman dilimi gibi, insan değerini bilmeli, sağlıklı beslenmeli, neler yemeli? Neler yememeli? Çok dikkat etmeli. Sıradaki cümlemin altını çiziyorum. Her gün her gıdadan yiyebiliriz. Ancak, az ve ölçülü miktarda. Her gün iki kilo mandalina yerine örneğin; her gün sabah, öylen ve akşam birer tane mandalina. Yine örneğin baklava her gün bir dilim yiyebiliriz. Bunun yanında, bir hayat boyu olmazsa olmazımız, mutlaka spor yapmalıyız. Evde olsun, spor salonunda hiç fark etmez en azından 20 dakika, sağlıklı bir yaşam için veya yürüyüş. Evrenin sunduğu güzelliklerin yanında size verilmiş en değerli hazinenin ne kadar farkındasınız? Saygı duyuyor musunuz? Kıymetini biliyor musunuz? Yediklerine ve içtiklerine ne kadar önem veriyorsunuz? Unutmayın ki; güne başlarken insanın kendisiyle geçireceği sadece 20 dakika, kendine olan güveni, zihin ve düşünce kuvvetlenmesi, sağlıklı bir kahvaltıdan geçiyor. Sabah kahvaltılarına mutlaka önem vermeliyiz? Ayrıca yediklerimize içtiklerimize çok dikkat etmeliyiz.

Dengeli beslenmek için neler yemeliyiz? Nasıl sağlıklı beslenmeliyiz? Et, tavuk, balık, sakatat, yumurta, nohut, fasulye, mercimek ölçülü miktarda olmak şartı ile bu besinlerle D vitamini ile vücudumuzun ayrıca demir eksikliğini de karşılamış oluruz. Patates, karnabahar, kereviz, patlıcan, enginar, pancar, kabak, domates, salatalık, biber, yeşil yapraklı sebze, havuç türü meyvenin yer aldığı C vitamininden zengindir. İki porsiyon alınması idealdir. Portakal, armut, alma, muz gibi büyük meyvelerin orta büyüklükte bir tane. Kayısı ve erik gibi meyvelerin 3-4 adet. Çilek, kiraz 4-5 tane. Yeşil sebzelerin kıyıldığı zaman 3-4 su bardağını dolduran miktarı. Orta büyüklükte patates, bir küçük havuç, bir küçük yeşil kabak bir porsiyonudur. Mümkünse günlük ihtiyacımızın bir porsiyonu yeşil yapraklı sebzelerden, biri de turunçgillerden veya domatesten olmalıdır.

Süt, yoğurt, peynir, çökelek, süt ile yapılan tatlılardan oluşan, kalsiyum ve bazı vitaminlerden zengindir. Bir büyük su bardağı süt veya yoğurt, iki kibrit kutusu büyüklükte peynir, 3 gün ara ile bir küçük kâse muhallebi veya sütlaç tüketebiliriz. Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur, kuskus börekler, un ve irmikten yapılan tatlılar. Bir insanın temel enerji kaynaklarındandır. Ancak sadece küçük bir parça yemek şartı ile tüketmemiz doğrudur. Diğer geri kalan gıdaların fazlalığını ise elimizin tersi ile itmemiz şart olmaktadır.

AŞAĞIDAKİ YİYECEK VE İÇECEKLERİN YARARLARI

Portakal: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Nar: Tüm meyvelerden daha fazla C vitamini ve potasyum içerir. Greyfurt: Cildi temizleyip sindirimi dengeler. Kansere karşı faydalıdır. Mandalina: Kalp hastalıkları riskini azaltır. Muz: Kalbi koruma özelliği olan potasyum kaynağıdır. Domates: Kansere karşı koyan enzimleri güçlendirir. Patlıcan: Kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Mantar: Kanserle mücadelede etkilidir. Lahana: Kanser riskini azaltır, kemikleri güçlendirir. Brokoli: Vücudu zehirli toksinlerden arındırır. Kansere karşı eşsiz bir koruma sağlar. Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirir kalbi korur ve etkili bir ilaç niteliği görür. Şekerpancarı: Tansiyonu ve kolesterolü düşürmede yardımcı olur. Ispanak: Yüksek miktarda A vitamini, demir, potasyum, kalsiyum, çinko ve vücudu korur.

Karnı bahar: Kanserle mücadelede vücudu güçlendirir. Karalahana: Cilt, göz ve dişler için faydalıdır. Balkabağı: Hücrelerin geliştirir ve gözü korur. Sardalye: Beyin gelişimini güçlendirir. Yeşil mercimek: Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayıp, kan şekerini düzenler. Ceviz: Kalp sağlığına faydalıdır. Yumurta: Sinir sisteminin sağlığı ve hücre yapısının sağlığı açısından faydalıdır. Yoğurt: Bağırsağı düzenleyen faydalı bakterileri güçlendirir, bağışıklığı destekler. Zeytinyağı: Kalp sağlığını güçlendirir cildi ve beyni korur. Kaynak: Ertan Yılmaz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.