DOLAR
32,5214
EURO
34,7856
ALTIN
2.420,98
BIST
9.711,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
°C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C
KİTAP

Tokat Niksar Kızıldere’de Mahir Çayan ve 12 Arkadaşının Çatışmada Öldüğü ev Müze Olacak…

Tokat Niksar Kızıldere’de Mahir Çayan ve 12 Arkadaşının Çatışmada Öldüğü ev Müze Olacak…
08.05.2023 20:02
0
A+
A-
Reklamlar

Türkiye İşçi Partisi Tokat 1. sıra 28. Dönem Milletvekili Adayı Erdoğan Kılınç:

“Öncelik hedefimiz adalet… Çünkü adaletin olmadığı hiç bir yerde özgürlüğün ve mutluluğun me sinden bahsedilemez. Haktan, hukuktansa asla…”

(Tokat yöreyle ilgili 3 videomuz var. Hepsini buradan izleyebiliriz.)

“Meclise girdiğimde verdiğim sözlerden bir tanesi de: “Niksar Kızıldere’de 30 Mart 1972 Mahir Çayan ve arkadaşlarının vurulduğu ev müze olacak.” Neden? Kılınç: “Tarihi ve yaşananları asla gizleyemezsiniz herhangimi bir sayfasını yok edemezsiniz, yaşanmışları da yine asla silemezsiniz dolayısıyla, 1972 tarihinde yaşananları, halkın eğrisiyle, doğrusuyla bilme hakkına sahiptir…”, “Türkiye’nin her bir yanından insanlar Tokat Niksar Kızıldere’ye özel arabalarıyla veya sivil toplum örgütlerinin organizasyonları ile gelsinler Kızıldere olayından bir ders çıkartsınlar dedi ve ekledi:

Tam bağımsız Türkiye diyen dönemin en vizyoner Türk gençliğinin önderleri, Mahir Çayan ve arkadaşları ne kadar haklı olduklarını belki göremediler ama biz bu gün onların haklı olduklarını yaşayarak gördük. Mahir Çayan ve arkadaşları her ne kadar tam bağımsız Türkiye idealini gerçekleştirememişlerseler de, bağımsızlık ateşini yakmışlardır. O ateş hâlâ yanıyor.

Gün gelecek, devran dönecek Türk solu başta Mustafa Kemal Atatürk devrimlerini ve özellikle de laiklikten taviz vermeden gelişimine devam edecek. Diğer taraftan toplumun hemen hemen her katmanında taban bulabilmesi için inanç özgürlüğünü sonuna kadar savunarak, her inançtan insanın solda yer almasını sağlayacaktır.

Bizde Türkiye İşçi Partisi olarak her dönemde değişimi doğru yerden yakayıp yönetebilmek için, meselelere her daim devrimci bir anlayışla yaklaşıyoruz. Türkiye İşçi Partisi’nin ve Türk solunun tarihsel geçmişinden İlham almak için Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü “Kızıldere köyüne geldik. Onların anısına o acı olayların yaşandığı evin müze olabilmesi için de var gücümüzle çalışacağız,” dedi.” İstanbul Adan Zye ve Beşiktaş Çınar Gazetesi olarak, araştırmacı yazar Ertan Yılmaz, gelişmeleri ve takibini yapacağız…

30 Mart 1972 KIZILDERE OLAYI

Mahir Çayan ve arkadaşları 26 Mart 1972 günü Ünye Radar Üssünde çalışan birisi Kanadalı (John Law), ikisi İngiliz (Gordon Banner ve Charles Turner) olan üç teknisyeni kaçırıp Tokat’ın Niksar ilçesi Kızıldere köyünde muhtar Emrullah Arslan’ın evinde saklandılar. Tutuklu bulundukları İstanbul Kartal Askerî Cezaevinden tünel kazarak kaçan Çayan ve arkadaşları, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No.’lu Askerî Mahkemesince ölüm cezasına çarptırılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, için verilen kararın infaz edilmemesini isteyen bir bildiriyi de kaçırdıkları İngilizlerin şifreli kasasına bırakmışlardı.

Bu bildirinin radyoda yayımlanmasını, yayımlanmazsa teknisyenlerin öldürüleceğini de bildiriye eklemişlerdi. Çayan ve arkadaşları, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom’u kaçırıp öldürmek ve gizli örgüt kurmak suçlarından yargılanıyorlardı. Teknisyenler, 26 Mart günü oturdukları apartmanlardan kaçırılmışlar ve olay 27 Mart sabahı İçişleri Bakanlığınca duyurulmuştu.

Fatsa-Ünye-Niksar ilçelerinde aramalar başladı. Niksar-Ünye kara yolunda yapılan bir arama, Çayan ve arkadaşlarının izini bulmaya yetti. Yakalananlardan Hasan Yılmaz, “Bana 100 lira verdiler. Rehberlik yaptım. Yol gösterdim. Hepsi de Kızıldere köyündeler.” dedi. Saklandıkları evin sahibi muhtar Emrullah Arslan da bulundu ve konuşturuldu.

İçişleri Bakanı Ferit Kubat, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı General Vehbi Parlar, Samsun Jandarma Bölge Komutanı Albay Celal Durukan 29 Mart günü Kızıldere köyüne gittiler. Muhtarın evi komando askerleri tarafından kuşatıldı. “Teslim olun!” çağrılarına karşı Çayan ve arkadaşları, “İngilizler elimizde. Teslim olmayacağız! Çarpışacağız. İngilizler burada ölecek.” yanıtını verdiler. Köyü saran askerî birliğin komutanının, “İngilizlerin orada olduğuna inanmıyoruz.” diye bağırması üzerine bir Kanadalı ve iki İngiliz pencereden gösterildi. Kaçırılan ve elleri, ayakları bağlanan yabancı teknisyenler, “Ateş etmeyin, ateş ederseniz bizi öldürecekler.” diye seslendiler. Bu konuşmaları uzun süren bir sessizlik izledi. Üç kişi evin çatısına çıktı: Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü ve Saffet Alp. Başlayan silah sesleriyle sessizlik bozuldu. Askerlerin açtığı ateşle ilk vurulan Mahir Çayan oldu ve hemen orada öldü.

Elleri arkadan bağlı teknisyenler de Çayan’ın arkadaşları tarafından hemen orada kurşuna dizilerek öldürüldüler. Ömer Ayna, gözünden; Cihan Alptekin ise karnından yaralandılar. Ateş kesildi. Askerler yeniden “Teslim olun!” diye megafonla seslendiler. Ertuğrul Küçük, arkadaşlarına “Teslim olacak mıyız?” diye sordu. Arkadaşları reddettiler. Ellerinde üç el bombası vardı, bombaların pimlerini söktüler. Daha sonra kaldıkları ev büyük bir gürültü ile sarsıldı. Ardından peş peşe patlamalar duyuldu. Eve havan mermileri atılmıştı.

Eve ilk giren Niksar ilçesi Jandarma Komutanı İsmail Hakkı Topaloğlu, Niksar Cumhuriyet Savcısı Fahrettin Çankaya ve Hükûmet Tabibi Dr. Şehsuvar Savuran oldu. Ev ceset doluydu. Dev-Genç Başkanı ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Ertuğrul Kürkçü, “Yaşayan var mı?” diye sordu. Yanıt alamayınca samanlığa doğru koştu ve samanların altına gizlendi. Komandolar eve girdiler. Samanlık arandı. Askerlerden biri samanlığa ateş etti. Kurşunlar Ertuğrul Kürkçü’nün dizlerini yaralayarak yere saplandı. Askerler ertesi gün yeniden samanlığa geldiler. Ertuğrul Kürkçü’nün babası, cesetler arasında oğlunun cesedini bulamayınca arama yeniden başladı. Kürkçü, samanlıkta yakalandı…

Almus Tozanlı

ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.