Soru: 1 Sayın Karahmetoğlu sizi tanıyabilir miyiz? Kendinizden bahseder misiniz?
Cevap: 1 1968 Almanya doğumluyum, Karadenizli bir ailenin çocuğuyum. Mesleğim Avukatlık, sizin de bildiğiniz gibi SPD den milletvekiliyim.
Soru: 2 Almanya’nın bir çok şehrinde, küçük İstanbul benzeri ticari mahalleler oluştu. Örneğin Köln’de Keupstrassede ve Manheim Marktplatz, bu lokasyonlar hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: 2 Bu lokasyonlarin varlığı memnuniyet verici. Zira Türk kültürünü tanıtan bir kültür lokasyonu olarak hizmet veriyorlar. Ayrıca her etnik kökene sahip vatandaşlarımızın da burayı ziyaret etmesi beni ayrıca mutlu ediyor.
Soru: 3 Almanya’da kurulan Cdu Spd Koalisyonu çok şükür ki kuruldu. Malum Almanya’nın gündemi yoğun. Örneğin Volkswagen fabrikalarının ikisinin kapanması gündemde, sizce Alman ekonomisi geriye mi gidiyor?
Cevap: 3 Sizlinde bildiğiniz gibi, realist bakmak gerekirse, dünyada bir ekonomik kriz var. Bu krizden tüm dünya ülkeleri olduğu gibi, Almanya’da nasibini alıyor. Ancak Volkswagen’in fabrikalarının kapatmasının nedeni, tamamen özel sektörün yönetim hatasından kaynaklanmıştır. Devletin burada bir hatası olmamıştır. Zira hepimizin bildiği bir cin gerçeği vardır. Gerekli dijital dönüşümü özel sektör yapamamıştır. Tesla firmasının ürettiği araçlar yok satıyorsa, Volkswagen firmasında teknolojilerini tekrar gözden geçirmesi gereklidir. Teslanin ürettiği arabalardan çok çok üstün teknolojik özelliklere sahip araçlar üretmeli ve dünya pazarına satmalıdır. Özel sektörün yönetim hataları Almanya Federal Cumhuriyeti Devletine mal edilemez. Devletimiz her zaman özel sektöre maddi ve manevi destek olmuştur. Bundan sonrada olmaya devam edecektir.
Almanya gibi dünyanın 3 büyük ekonomisi, her zaman kolayca toparlanır. Evet sekantlar vardır. Ama bu tüm sıkıntıları çözeceğiz.
Soru: 4 Ekonomi demişken hemen eski başbakan Olaf Scholz’e değinmek istiyorum. Almanya’daki seçmenlerin büyük çoğunluğu Sayın Scholzü basarisiz buluyor ve Merkel’le kıyaslıyorlar ve Merkel daha iyiydi diyorlar. Sizin bu konuda düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: 4 Merkel’le Olaf Scholzü kıyaslanması doğru bulmuyorum. Çünkü ikisi de aynı sartlarda görev yapmadılar Merkel Başbakan olduğunda bugünkü zor koşullar yoktu. Olaf Scholz Başbakan olduğunda kendini çok kötü bir konjonktürde buldu.
Pandemi Rusya – Ukrayna Savaşı
Bu olayların sebep olduğu büyük bir ekonomik kriz. Merkel tatbiki başarılıydı. Ama Olaf Scholzde başarılıydı. Bu kadar fazla ve büyük olumsuzlukların büyük krizi gayet güzel yönetti. Bu anlamda Sayın Scholze büyük bir haksızlık yapıldığı düşüncesindeyim. Bir çalışma arkadaşı olarak ben nasıl yoğun çeliştiğinin şahidiyim. Olaf Scholz Alman siyasi hayatında başarılı bir başbakandır.
Soru: 6 Almanya’nın en büyük sorunlarından biride mülteciler sorunu, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: 6 Ben Kendimi bildim bileli Almanya’da bu sorun var, sadece bugünün sorunu değil bence Almanya’da suç işlemiş, kriminal olaylara karışmış olanların sınırdısı edilerek ülkelerine geri gönderilmesinden yanayım. Onun dışında Almanya’ya entegre olmuş buranın kurallarına ve kanunlarına uyan mültecilerinde ise burada kalmalarından yanayım. Scholze başardı diyenlere Avrupa’ya ve Almanya’ya kazandırdığı güzel bir projeden bahsedeyim.
ORTAK AVRUPA SISTEMI
Bu sisteme göre politik irticaya başvuranlar kabul alma şansı az olanlar, mülteciler Avrupa sınırlarında mülteci evlerinde kalacaklar. Yani Avrupa’ya giremeyecekler. Burada hukuk devletine uygun ama çok hızlı ve süratli bir şekilde mültecilerin davaları görülecek. Bu davaların sonucunda ret alanlar hemen ülkelerine geri gönderilecek. Diğerleri yani mülteci olarak kabul edilme şansı yüksek olanlar, Avrupa ülkelerine dağıtılacak nüfusa göre ülkeler bu mültecileri alacak. Almayan ülkeler ise belli miktarda para ödeyecek.
Soru: 7 Rusya Ukrayna savaşını konuşalım, maalesef bu savaşta devam ediyor.
Siyaset uzmanına göre, Rusya en kısa zamanda hem Avrupa ülkelerine hem de Almanya’ya saldıracağı ve işgal etme planı olduğu söyleniyor. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: 7 sizin de bildiğiniz gibi Rusya yayılmacı bir politika izliyor. Buda dünya barışını yüksek oranda tehdit ediyor. Rusya – Ukrayna savaşında Ukrayna’yı yenseydi Ukrayna bağımsızlığını kaybedecekti. Rusya ve Lideri Putin hem Avrupa hem de Almanya için büyük bir tehdittir. Almanya ve Avrupa’daki 27 ülke, bu yüzden savunma sanayilerini güçlendiren çalışmalar yapmaktadırlar. Ortak tatbikatlar yapılmaktadır. Rusya’nın Avrupa’ya ve Almanya’ya saldırmasını bekleyecek değiliz tehdit olması bizim için yeterlidir. Bu bağlamda Almanya devleti savunma ve Milli güvenlik ilgili hazırlıklara başlamıştır. Yeterli oranda silahımız ve techizatimiz var. Askeri personel acığımız var. 181 bin askeri personelimiz var ilk etapta 22 bin daha askeri personel alacağız. Yedek askeri personelimiz 61 bin bu sayıyı da 200 bine çıkartıp herhangi bir savaş ve saldırı durumunda hazır olacağız. NATO şemsiyesi altında olmakta korunakta bu bizim için caydırıcı bir güç değildir. Almanya ordusunu güçlendirip Rusya’ya gerekli mesajı vereceğiz. Ülkemizi koruyup savunacağız .
Soru: 8 Almanya’da yasayan gurbetçi vatandaşlarımız, daha çok Almanya siyaseti yerine Türkiye siyaseti ile ilgilenmelerini nasıl açıklarsınız?
Cevap: 8 Sezinde bildiğiniz gibi tüm Avrupa’da 5 milyon gurbetçi vatandaşlarımız yaşıyor. Almanya dada 3 milyon gurbetçi vatandaşlarımız yaşıyor. Bence Alman siyaseti ile ilgilenmemelerinin en önemli nedeni bir çok Almanın onlara tepeden bakması hor gördüğünü düşünmesi aşağılayıcı tutumlardan dolayı Alman siyaseti yerine Türkiye siyaseti ile ilgileniyorlar.
Soru: 9 Birazda Türkiye’nin gündemini konuşalım, şu anda cumhurbaşkanı adayları hapiste.
Selahattin Demirtaş, Ümit Özdağ ve son olarak ta Ekrem İmamoğlu bu adaylar gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı zorlayacak ve özelliklede İmamoğlu’nun gelecek seçimlerde kazanma olasılığı yüksek olduğu otoritelerce söylenmekte. Kamuoyunda da seçimlerinde İmamoğlu, Erdoğan’ı 3 defa yendiğini Cumhurbaşkanlığı seçiminde tekrar yeneceği için hapse atıldığı, kamuoyunda yüksek sesle seslendiriliyor, sizin bu konuda düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: 9 Türkiye’de uygulanan antidemokratik uygulamalardan, biz ve Alman Parlamenterler son derece rahatsızız. Bu konuyu da sık sık gündeme getiriyoruz. Bu uygulamalar çok yanlıştır. Normal bir uygulama tutuksuz yargılamalardır. Benim kanaatim bu şekilde rakibini itibarsızlaştırma ve yok edeceğini düşündü. Bence tam tersine İmamoğlu’na halk nezdinde ilgi çok daha arttı. Oy oranları çok daha yükseldi. Zaten Erdoğan’ın telef olursunuz açıklamamsıda açıkça itiraftır. Özetle bu son yaşanan siyasi gelişmelerin halkta karşılığı İmamoğlu’na pozitif yönde puan kazandırmıştır. İmamoğlu’nu dehada güçlendirmiştir. Erdoğan’ın yaşı 71 bence misyonunu tamamlamış siyasi bir liderdir. Ona tavsiyem koltuğu daha genç ve dinamik bir siyasi lidere bırakmasıdır. Zaten insan ömrü sınırlı bu kadar devam etme yönündeki ısrar etmesini doğru bulmuyorum. Türkiye’nin genç ve vizyon er bir Cumhurbaşkanına ihtiyacı var.
Soru: 10 Türkiye siyasetinde yaşanan son gelişmeler PKK konusu ve PKK’nin Abdullah Öcalan’ın PKK’yı kapatma direktifi mutlak takip ediyorsunuz bu konuda düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: 10 PKK tüm dünyada terör örgütü olarak tanınıyor ve miladini doldurdu. İnsan öldürmekten başka hiç bir basari sağlamadı. Örgüt son 10 senede büyük zayiatlara uğradı. Çok büyük kayıplar verdi. Eski askeri gücünün zerresi kalmadı. Zaten TC hükümetimde Kürtlerle ilgili sorunların büyük çoğunluğunu çözdü. Bazı kalan sorunların çözümündeki en büyük engel PKK’dır. Hem Türkiye hem dünya, hem de Kürtler için en iyisi PKK’nın kendini lav etmesi, kapatılmasıdır.
Soru: 11 Bu soruyla bağlantılı olarak soruyorum, bu siyasi gelişmelerin bazı siyasi cevreler tarafından isin ambalajı olduğu, aslında altında yatan gerçek sebebin Bop Projesi ve Kuzey Suriye’de bir Kürt devletinin kurulmasının önünü açmak için yapılan çalışmalar olarak nitelendiriliyor. Sizin bu konuda düşünceleriniz nelerdir? Cevap: 11 Türkiye Cumhuriyeti devleti çok büyük bir devlettedir. Ordusu da ayni şekilde, Bop projesine de inanmıyorum her bir şekilde planlar yapabilir. Önemli olan bu planlara ve stratejilere sizin nasıl ülke olarak cevap verdiğinizdir. Diyorlar ki 150 bin tam donamlı YPG askeri birlikleri var. Türk ordusu çok daha güçlüdür. TC devleti ve Türk ordusu ile savaşmayı göze alan ülke yöneticilerinin aklından şüphe ederim. Suriye ile Türkiye sınır komsusu, belki de en çok ticareti Türkiye ile yapacak. Tüm ihtiyaçları ve lojistik destek Türkiye üzerinden gelecek. Türkiye ile arayı bozmak, düşmanlık beslemek saflıktır. Örneğin Kuzey Irak’ta ki Kürt bölgesel yönetiminde, Türkiye sayesinde hem sosyal kültürel, ticari İktisadı gelişimini tamamladı. Türkiye ile sıcak ilişkiler kurarak maddi ve manevi kazanımlar elde etmiştir… Bu bağlamda bu örnekten hareketle ne TC devleti nede Türkiye halkı kuzey Suriye’de bir Kürt devleti kurulumuna izin vermeyecektir.
Soru: 12 SPD Milletvekilisiniz bundan sonraki dönemde Alman parlamentosunda ne gibi projeleriniz olacak?
Cevap: 12 Almanya Federal Cumhuriyeti Devleti olarak teknolojik gelişmeleri daha ilerlere taşımak zorundayız…
-Uzay Araştırmaları -Robotik Sistemler -Dijital Dönüşüm
Gibi konular önem arz ediyor.
Benim için önemli bir konuda Alman toplumunun bir kısmi Türkleri hala kabullenememiş onları dışlayıcı bir tutum içindeler. Bu özellikle siyasette ve basın mensupları içinde geçerli bu kesimin Türk toplumunun dışlayıcı tutumunun değiştirmesi ve Türkleri bu toplumun kalıcı bir parçası olarak kabul etmeleri gerekiyor. Bende bu yönde çalışmalar yapacağım. Saygılar…
MURAT TOPCU