Hatay’ın Dörtyol ilçesinde çıkan orman yangını, beşinci gününe girmesine rağmen kontrol altına alınamıyor. Yangın, Dörtyol ilçesinin yakınlarında, Çökek Yaylası’na doğru ilerlemekte. Yangının çıktığı bölge, Çağlalık Köyü ve Kırmızı Burun mevkii olarak belirtiliyor.
Erzin Yöncedüzü Muhtarı Yunus Dalkılıç, yangınla mücadelede gösterilen çabaları ve halkın seferberliğini vurguladı. Dalkılıç, “Yurdumuzun dört bir yanında yangınlar devam ediyor. Dörtyol’daki yangın, beş gündür şiddetli rüzgarın etkisiyle kontrol altına alınamıyor” dedi.
Erzin İlçesi Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu da, yangın bölgesinde beş gündür süren çalışmaları ve seferberlik durumunu anlattı. Elmasoğlu, “Tüm köylerde vatandaşlarımız ve yetkililer yangının kontrol altına alınması için seferber olmuş durumda” şeklinde konuştu.
Yangın bölgesindeki çalışmalar hız kesmeden devam ederken, yetkililer ve vatandaşlar yangının kontrol altına alınabilmesi için tüm imkanları seferber etmeye devam ediyor.
Son 5 günde 342 yangın: En kritik nokta Antakya, tahliyeler sürüyor… Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde son beş günde 342 yangının meydana geldiğini açıklayarak, özellikle Hatay’ın Antakya ilçesinin yangınlar açısından en kritik bölge olduğunu belirtti.
Beşiktaş Çınar Gazetesi olarak sahadan edindiğimiz izlenimler ve vatandaşlarla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda şunu net bir şekilde ifade ediyoruz: Türkiye’nin dört bir yanında kısa bir zamanda 300 kırk beşi aşkın noktada çıkan yangınların doğal sebeplerle açıklanması mümkün değildir. Yıllardır sigara izmariti atılıyor, piknik yapılıyor, cam kırıkları ormanlarda var. Ama hiçbir zaman bu kadar eşzamanlı yangın çıkmadı. Bu durumun bir organizasyon, bir plan dâhilinde gerçekleştirildiği kanaatindeyiz ve.
Bu tarz senaryolar, geçmişte de bazı ülkelerde yaşandı. Örneğin stratejik bölgelerdeki ormanların bilinçli olarak yakılması, hem rant hem tarla açmak, turizme alan yaratmak ve kaos oluşturma amacı taşıyabilir…
Şu an bu yangınların ardında kim ya da kimler var net şekilde tespit edilememiş olabilir ama organize ve planlı olduğu çok güçlü bir ihtimal. Hatta sadece sabotaj değil, aynı zamanda kamuoyunu yönlendirme, gündemi değiştirme gibi politik yönleri de olabilir.
Bu tür yangınların uzmanlar tarafından bu konuda mutlaka alınması gereken tedbirler ve bir çok önerileri vardır. Örneğin, yetkililer ve görevliler, bu tür geniş çaplı yangınlarla başa çıkmak için birkaç önemli adım atmalı. Öncelikle, yangınların hızla yayılmasını önlemek için yangın bölgesine yakın alanlarda tahliye işlemleri yapılmalı ve güvenli bölgeler oluşturulmalı. Ayrıca, yangın söndürme ekiplerinin hızla ve etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli tüm ekipman ve kaynaklar sağlanmalı. Son olarak, vatandaşların güvenliğini sağlamak ve orman alanlarını korumak için bilgilendirme ve eğitim çalışmaları da önemli.
Ülkemize çok büyük geçmiş olsun. Ateş düştüğü yeri yakar. İnşallah yangınların tamamı kısa sürede söndürürüz. Allah bir daha da yaşanmaz… Beşiktaş Çınar)