CHP Genel Başkanı Özgür Özel kararın ardından yaptığı ilk açıklamada “Ekrem Başkan burada fail değil mağdurdur, ancak yapılan işlem de hukuki değil siyasidir” dedi.
Özel, “Bu siyasi işleme karşı siyaseten en net cevabı vereceğiz. Kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Pazar günü hep birlikte sandık başındayız. Ekrem İmamoğlu’nun arkasındayız” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da “Türkiye demokrasisi maalesef bir başka evreye geçmiştir” dedi.
Yavaş “İmamoğlu’nun hukuk ve demokrasi dışı bir zorlama ile adaylık hakkının elinden alınmasına sessiz kalacağımızı ya da bundan hoşlanacağımızı kimse düşünmesin” dedi.
DEM Parti, İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesini “açık bir hak ve hukuk gaspı” olarak nitelendirdi.
Sosyal medya üzerinden yapılan yazılı açıklamada “İşlem hukuki değil, siyasidir. Siyasi amaçlarla üniversiteyi araçsallaştırmak anlamına gelir” ifadelerine yer verildi.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, İmamoğlu’nun diplomasının iptalini “siyasi rakibin tasfiyesinden çok öte bir uygulamadır” sözleriyle yorumladı.
Dervişoğlu, “Türkiye’yi yönettiğini zannedenleri sorumluluğa davet ediyorum. Ülkeye yazık etmeyin” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “idare hukukunun, hukuk ve işlem güvenliğinin temel ilkeleri yok sayılarak alınmış bir karar” dedi. Babacan, “Siyaseti, idare ve yargı gücü ile dizayn etmenin en bariz örneklerinden birini daha yaşıyoruz” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda bulunan CHP’li milletvekilleri kürsünün etrafında toplanarak attıkları “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganıyla İstanbul Üniversitesi’nin kararına tepki gösterdi. DEM Partili milletvekilleri de kendi sıralarından alkışlarla protestoya destek verdi.