DOLAR
32,5316
EURO
34,9229
ALTIN
2.424,64
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
KİTAP

Gıdamızı kurtararak, yılda 555 milyar lirayı ekonomimize kazandırabiliriz!

Gıdamızı kurtararak, yılda 555 milyar lirayı ekonomimize kazandırabiliriz!
21.06.2022 22:56
0
A+
A-
Reklamlar

Bugün her 3 gıdadan biri tüketilemeden çöpe atılıyor. Oysa bu miktarla dünya üzerinde açlıkla savaşan 821 milyon insan doyabilir. Yani dünyanın en büyük iki problemi, açlık ve atık oluşumu, birbirini çözebilecek nitelikte. Rakamlar Türkiye’de de endişe verici boyutta, çünkü her yıl 19 milyon ton gıda sofralarımıza ulaşamadan kaybediliyor. Gıdalar tabağımıza gelene kadar %50 kayba uğruyor. Kişi başına oluşan gıda atığımız ise 93 kiloya* ulaşırken, 1 kg gıdanın maliyeti 22 lira. Yani 4 kişilik bir çekirdek aile her yıl 2 asgari ücreti fark etmeden çöpe atıyor. Üretim ve tedarik zincirinde de kayıplar endişe verici. Tarlalarda dalında kalan gıdalardan, işletmelerde doğru atık yönetimi yapılamadığı için oluşan maddi kayıplar toplandığında ekonomimiz 555 milyar lira zarara uğruyor. Toplumun her kesiminin gıda kayıpları ve israfı konusunda bilinçlenmesi ve çözümlere ortak edilmesi, gıdayı birlikte savunması soframızdaki tüm açlık ve geçim sıkıntılarını hafifletebilir.

Gıda Kurtarma Derneği’nin, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Sektörü Destek Programı III. Döneminde desteklenen “Gıdanı Kurtar” projesi kapsamında gerçekleştirilen medya buluşmasında, Türkiye’de ve dünyada gıda israfının boyutları, gıda israfının önlenmesi için geliştirilen çözümler, israfın önlenmesinde bireyler ve kurumlara düşen sorumluluk ve görevler üzerine paylaşımlar yapıldı.

Gıda Kurtarma Derneği (www.gktd.org)’nin ¨Gıda Bankacılığı¨ ve ¨Sosyal Market¨ konseptini dünyadaki uygulamalardan da faydalanarak geliştirmiş ve 5 yıl kadar kısa bir sürede Türkiye’deki gıda bankacılığı kapasitesini 30 kat büyütmüş. Fazla Gıda (www.fazlagida.com) bağış platformunda oluşan günlük ortalama 600 bağış ilanı, Gıda Kurtarma Derneği’nin 47 ilde bulunan 100’ü aşkın gıda bankası ağına yönlendiriliyor. Böylece, Türkiye’de düzenli olarak 1 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibine kurtarılan gıdalar ulaşıyor. Fazla Gıda ve Gıda Kurtarma Derneği, bu yıl Mayıs ayında 100.000’inci bağışını gerçekleştirmiş. Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci “100.000.bağışımızla 35000 tonu aşan tüketilebilir gıdayı kurtararak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağladık. Oysa bu gıdalar kurtarılmasa, çok daha büyük maliyetlerle çöp yakma tesislerine gidecek ve sofralara ulaşamayacaktı” diyor.
Fazla Gıda, firmaların bütüncül atık yönetimini yapan bir teknoloji girişimi, kurduğu atık yönetimi sisteminde bugün 79 firma var. Bu kurumlar, atık yönetiminden tasarruf sağlarken aynı zamanda yaptıkları gıda bağışıyla vergi avantajlarından da yararlanıyorlar. Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı “Gıda atığı ve kayıp finansal bir zarar demek, dolayısıyla bizim yaptığımız her iş birliğinde onlara ilave bir tasarruf veya gelir kalemi sağlamış oluyoruz. Aslına bakarsanız para kazanarak iyilik yaptıkları bir denklem yaratıyoruz. En kıymetlisi de bu zaten.” diyor.

​Film Yönetmeni Mehmet Binay, Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla Gıda’nın gıda israfıyla mücadelesinin öyküsünü anlatan 2 kısa filme imza atmış. “Gıdanın Yolculuğu” kısa filmi, gıda bankacılığı ve gıda bağışı ile yaratılan değeri gözler önüne seriyor. Yönetmen Mehmet Binay imzalı ¨Gıdayı Savunmak¨ filmi ise, hepimize sorumluluklarımızı hatırlatan ve gıdamızı savunmaya toplumun tüm kesimlerini davet eden etkileyici bir çağrı.

EDİTÖRE REFERANS KAYNAKLAR:
Gıdanın Yolculuğu: https://youtu.be/LDH4Q4jZspA

Gıdayı Savunmak: https://youtu.be/UBWTa2FdCPY)

Medya Paketimiz: https://bit.ly/3Qpy2fB

*Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu (EN):
https://wedocs.unep.org/20.500.11822/35280

** Gıda Kurtarma Derneği İnfografikler
http://gidanikurtar.org/wp-content/uploads/2022/06/Gidani-Kurtar-_-Infographics.pdf

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.