DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
ALTIN
2.437,76
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
KİTAP

Başkan Şahin Özer’in Triko yün örgü dokuma mesleği ile ilgili önemli bir haberi…

Başkan Şahin Özer’in Triko yün örgü dokuma mesleği ile ilgili önemli bir haberi…
10.07.2022 22:42
0
A+
A-
Reklamlar

Ceyhan’da Triko yün örgü dokuma mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!..

Ceyhan’da önceki yıllarda ön planda olan ve meslek ustalarının geçim kaynağı olan Triko yün dokuma mesleği son zamanlarda hazır üretimlerin yoğun olması ve el dokuma sanatına olan ilginin azalması sonucu yok olma aşamasına geldi.

Yün dokuma ustalarının mesleklerine olan sevgisinden dolayı bırakamadığı,ne kadar zor durumda kalsalar dahi dokuma sevdalarından vazgeçemeyerek hala ilk günkü gibi kendilerine ve mesleklerine olan saygı ve sevgilerini yitirmeyen, Yün Örgü Dokumanın bir meslek olmaktan ötürü bir el sanatı olduğunu belirtiyor.

Ceyhanlı Triko yün örgü dokuma ustalarında birisi ve günümüzde ilk günkü gibi yaşatan ve yok olmaya yüz tutan mesleğini ayakta tutmak için mücadele eden Atilla ÇALIK Mesleğiyle ilgili CRT MEDYA’ya yapmış olduğu açıklama; ’’Önceki yıllarda Ceyhan’da evlerde bu işi yapanlar haricinde 15’ten fazla triko yün dokuma dükkanı bulunmaktaydı bugün ise ilçemizde bu mesleği devam ettiren birtek ben kaldım.71 yaşındayım ve 47 yıldır triko yün dokuma mesleğiyle ekmeğimi kazandım. Bu mesleğe ömrümü verdim yine ilk günkü gibi mesleğime olan sevgimi yitirmeyerek Hükümet Caddesi Konakoğlu Mahallesi CRT MEDYA karşısında çalışmaktayım. Yıllarca bu meslekte eşimle birlikte omuz omuza çalışarak geçimimizi sağladık.2 çocuğumu bu meslekte büyüttüm. şükürler olsun meslek sahibi oldular. bugüne kadar dükkanımda 29 belki daha daha fazla çırak yetiştirdim. Ve bu meslekten emekli oldum.

Mesleğinin yok olması ilgili üzüntülerini dile getiren Çalık, ’’Emekliliğime rağmen mesleğime olan sevgimden dolayı yün örgüsü dokuması ürünlere ilginin azalması ve bu mesleğin gün geçtikçe yok olma aşamasına gelmesine rağmen bırakamıyorum. Günümüzde hazır ürünlerin yayılması triko yün dokumaya olan ilginin yok olmasına sebep oldu. yetişen çıraklarımız bile başka mesleklere yöneldiler, bu mesleğe ömür veren biri olarak bu duruma çok üzülüyorum. Umuyorum ki ileri zamanlarda insanlarımızın Triko yün dokuma elle işlenen ve sevgiyle dokunan ürünler gerçek hak ettiği değeri kazanır.” diye konuştu.

CRT MEDYA

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.