DOLAR
32,3203
EURO
35,1119
ALTIN
2.298,90
BIST
9.056,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
KİTAP

TGF, 24 Temmuz’u “Basın Özgürlük Ve Dayanışma Günü” Olarak Kutluyoruz…

TGF, 24 Temmuz’u “Basın Özgürlük Ve Dayanışma Günü” Olarak Kutluyoruz…
22.07.2022 20:03
0
A+
A-
Reklamlar

(ANKARA) Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca Basında sansürün ilk kez kaldırılışının 114. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ‘’ gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması çok önemlidir” dedi.

Karaca; Sansür artık günümüzde kalmasa da şekil değiştirerek baskıcı rejim şeklinde üstü kapalı uygulanmaktadır. Bizler her şeye rağmen 24 Temmuzu bundan böyle Basın Bayramı yerine Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü olarak kutlamak istiyoruz dedi.

Karaca açıklamasının devamında şunları söyledi;
“24 Temmuz 1908 yılında ülkenin gelişmesi için atılmış en büyük adımlardan biri olan basında sansürün kaldırılması ile birlikte günümüze kadar gelen şartlar dahilindeki gazetecilerin özgürlükleri ile alakalı gelişmeler ve bunun yanı sıra yetersiz kalan kanunlar gazetecileri zor duruma düşürmüştür. Basın susturularak değil, özgürleştirilirse demokrasinin gereği yapılmış olur. Biz bir yanda sansürün kaldırılışını kutlarken, diğer yanda günümüzde sansür maalesef dolaylı veya dolaysız şekilde sürmektedir. Bu bağlamda gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması çok önemlidir. Buna bağlı olarak vurgulamak isteriz ki, ülkemizde gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklu bulunan meslektaşlarımızın ellerinden haksız yere alındığına inandığımız özgürlüklerinin geri verilmesini bir kez daha talep ediyoruz. TGF, gazetecilerin ve düşünsel faaliyetlerinden ötürü tutuklu yargılanan meslektaşlarımızın her zaman ‘özgür’ yargılanmalarını savunmakta, ancak suçları kesinleştiği anda cezalarını çekmeleri gerektiğine inanmaktadır. Bütün bu söylediklerimiz ancak çıkartılacak yeni bir “Basın Meslek Yasası” ile düzenlenebilir. Halkımızın haber alma özgürlüğü anlamına gelen, gerçek basın özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemize TGF olarak devam edeceğiz”

Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin ve dezenformasyonun önüne geçilmelidir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.

TBMM Kanun Teklifinde Bazı Değişiklikler Yapmalıdır!

TBMM’de görüşülmesi ertelenen 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” her ne kadar basın sektörüne bazı değerler katmış olsa da birçok maddesinde düzenleme yapılması gerekmektedir. Bunu bir kez daha yineleyerek yüce meclisimizden konuya hassasiyet göstermelerini istiyoruz.

Gazeteler Şehirlerin arşividir.

Bugün geldiğimiz bu noktada özellikle yerel basınımızın karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır. Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamaları neredeyse güçleşmiştir. Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan desteklerin devam etmesi şehirlerimizin arşivi olan gazetelerimiz için büyük bir önem arz etmektedir’’

Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Özgürlük ve Dayanışma Gününü kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dileriz.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.