DOLAR
32,5629
EURO
34,8962
ALTIN
2.428,69
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
KİTAP

YURTDIŞINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERİMİZİN; DİPLOMA DENKLİK SORUNLARI…

YURTDIŞINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERİMİZİN; DİPLOMA DENKLİK SORUNLARI…
17.10.2022 22:11
0
A+
A-
Reklamlar

Denklik sorunları… Hukukçu, Erdoğan Kılınç, defalarca T.B.M. Meclisine sunduğu yurt dışında eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimizin kanayan yarası (denklik) sorunlarını, İSTANBUL Adan Zye Gazetesi, BEŞİKTAŞ Çınar Gazetesi ve Tv sinde, en ince ayrıntısına kadar dile getirdi. Okuyabilirsin ve sayfada izleyebilirsiniz…

Sayın Yetkililer…

1- YÖK’ün Tanıma ayrı Denklik ayrı aldatmacası üzerine inşa ettiği, Yurt dışı diploma denklik yönetmeliği Lizbon sözleşmesinin rutin olan kuralını istisnaya, istisnai olan kuralını rutine çeviriyor. Bu yönetmeliğin değiştirilmesini ve Lizbon sözleşmesinin lafzına ve ruhuna uygun hale getirilmesini talep ediyoruz.

2- Diploma Denklik Yönetmeliğini, Lizbon sözleşmesinin Amir hükmüne göre ve uygulama Yönergesine göre uyumlu hale getirerek, taraf ülkelerden alınan diplomalara, Türkiye’de herhangi bir üniversiteden alınmış gibi işlem yaparak, Denkleştirme (Lisans tamamlama) eğitimlerine derhal başlanmasına karar verilmesini istiyoruz.

3- Seviye Tespit Sınavı hukuk mezunlarına kesinlikle uygulanamaz. Avukatlık Kanunu madde 3/b. göre Türkiye’nin iç hukukuna ait temel dersleri bir üniversitede başarı ile verdikten sonra, avukatlık mesleğine kabul edileceği açıkça düzenlenmiştir. Seviye Tespit Sınavı yapılacaksa bu eğitimden sonra yapılması gereken bir sınavı daha ilk başta dayatarak, diplomalarımızı değersiz bir kâğıt parçasına dönüştürüp çöpe atılmasına itiraz ediyoruz. ÖSYM sınavının kaldırılması gerektiğini söyleyen MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin bu düşüncesi bu anlamda çok değerlidir. Eğitimde GİRDİ ÖLÇEN SİSTEMDEN, ÇIKTI ÖLÇEN SİSTEME geçilmesi gerekir. Dünyada hiçbir devlet vatandaşının eğitim hakkını bu şekilde hoyratça yok sayarak, diplomasını çöpe atmazken, Lizbon sözleşmesine taraf hiçbir ülkede 64 bin denklik mağduru yokken, peki neden Türkiye’de 64 bin denklik mağduru öğrenci var? Dünyanın en akıl dışı sınavı olan Seviye Tespit Sınavının kaldırılması için, YÖK’ün EĞİTİM BİLİMLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI neden bir çalışma yapmaz? Ne iş yapar? Alınmayan eğitimin ne seviyesi ne de seviye tespiti olmaz/olamaz.

4- Ülke içinde eğitimde fırsat eşitliği olmadığı için, yakın coğrafyadaki ülkelerde okuyan bu fakir halkın çocuklarına sırf denklik vermemek için neden Seviye Tespit Sınavını dayatıyorsunuz.? Üstelik bu sınav baştan sona şaibeli bir sınavdır. Bu dünyanın en akıl dışı sınavı özellikle de hukuk mezunlarına uygulanması tamamen abesle iştigal değil midir?

5- Sayın Yetkililer YÖK’ün Yurt dışı Diploma Denklik Yönetmeliği ve denklik işlem süreçleri, uygulama iç genelgeleri muğlak, karışık ve çok zaman kaybına sebep oluyor. Ayrıca hiçbir standardı olmayan Yürütme kurulu kararları, Genel kurul kararları bu ülkenin yetişmiş kaliteli insan kaynağını daha kaynağında yok ettiğinin farkında mısınız? Bu nedenle tüm gençler yurt dışına gitmek istiyor. 1980 yılı 12 Eylül’deki Askeri darbe sonrası 42 yıldır en parlak zekalar yurtdışına gittiği için, ülkemiz sürekli bir ortalama zeka ile yönetilmeye mahkum oluyor.

8-  Bir öğrenci; örneğin 2013 yılında Yurt dışına okumak için gittiğinde yürürlükte olan 2010 yönetmeliğine tabi olarak gitmiştir. Bu öğrenci yıllar sonra mezun olup geldiğinde denkliğe başvuru yaptığı tarihte yürürlükte olan yönetmeliğe göre değerlendirme yapılıyor. Bir öğrenci Allemi-Cihan olsa yıllar sonra kanunlarda ve yönetmeliklerde yapılacak değişiklikleri önceden öngörebilmesi imkansızdır. Buna rağmen niçin meri mevzuat hükümlerine göre denklik değerlendirmesi yapılıyor? Üstelik İdari yargı sistemi de yargılamayı yürürlükte olan mevzuat ve YÖK’ün dayattığı kararlar doğrultusunda yapmaktadır? Neden? Bu durum evrensel hukuka da Anayasaya da İdare hukukunun belirlilik ilkesine de aykırı değil midir?

9-  Sayın Yetkililer Lizbon sözleşmesinin Amir kuralı; Sözleşmeye taraf olan bir ülkeden alınmış olan diplomayı, tanıyacak olan taraf ülke, bu diplomaya kendi ülkesindeki üniversitelerden herhangi birisinden alınmış gibi işlem yapar kuralı vardır. Vakıf Üniversiteleri Yök Başkanlarına olağanüstü baskı yaparak, Üniversite giriş sınavındaki önce baraj puanını düşürmesini sağlamış, sonra da bu puanları tamamen ortadan kaldırmıştır. Madem öyle; Yurt dışına eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmak için gidip okumuş bizleri neden Denkleştirme eğitimleri için bu üniversitelere yerleştirerek, denklik belgelerimizi vermiyor? Bizim en değerli yıllarımızı çalıyorlar. Bu nedenle Diploma Denklik meselesi toplumsal bir yara haline gelmiştir.

10- YÖK, siyasi partilerden AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP gibi partilere yakın olan kişilerin ve hatta Suriyelilerin Denklik belgelerini derhal düzenleyip verirken, Neden bizleri yıllarca süründürüyor.? Devletin hizmetleri bu şekilde lütuf olarak neden para karşılığı sunuluyor? Neden? Neden? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Neden bize bu zulüm yapılıyor.?

11-  Sayın Yetkililer KKTC Üniversitelerine yatay geçişle yerleşerek mezun olan öğrencilere geriye dönük olarak denkliğe tabi tutulması ve alınan eğitimin hukuka aykırı olduğu iddiası ile ret edilmesi hukuka aykırı değil midir? Eğitimin hukuka aykırısı mı olur? YÖK Avukatlık Stajını tamamlamış olan bizleri, haksız yere ruhsatlarımızın verilmesini niçin engelliyor?

12-  Diploma Denklik mağdurlarının çok büyük bölümünü oluşturan ve eğitim alınan ülkede kalış süresi yetersiz olduğu belirtilen öğrencilerin, yine çok büyük bölümü Türkiye’de Adalet bölümü mezunu olduğu halde, denklik değerlendirmesi yapılırken; 2 yıl Türkiye’de 2 yılda yurt dışında eğitim aldığı sabit olduğu halde, toplamda 4 yıllık hukuk eğitiminin iki yılı Türkiye’de tamamlandığı halde, neden sadece yurt dışında geçen sürelerin 4 yıllık hukuk eğitimine yeterli olmadığı gibi absürt ve öğrenci aleyhine değerlendirilerek ret edilmektedir? Bu açıkça hukuka aykırı değil midir? Üstelik corona virüs pandemisi süreden ret kararlarının tamamını esastan çökertmiştir. Bu kararların yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz?

13-  Sayın Yetkililer aynı okuldan, aynı sınıftan, aynı dönemde mezun olmuş bir öğrenciye denklik belgesi verilirken, diğerine eksik 6 ders kararı bir diğerine de 9 tane eksik ders kararı verilerek, bu dersleri bir üniversitede başarı ile vermesi için doğrudan lisans tamamlama kararı verilmesi gerekirken, neden Seviye Tespit Sınavında başarılı olması şartı getirilmektedir?  YÖK’ün hangi kararı bilimsel? Hangi kararı hukuka uygun? Bu nasıl bir çifte standart? Neden? Neden?

14- Uluslararası Vizyon Üniversitesinde 4 yıllık hukuk eğitimi alanların, sırf Türkçe eğitim aldığı gerekçesi ile denklik başvuruları neden ret edilmektedir. Bu Türkçenin tüm dünyada yaygınlaşması çabalarına aykırı değil midir? Bu Türk dilinin yaygınlaşması için, Türk Dil Kurumunun kuruluş yasasına aykırı değil midir? Burası Türkçe konuşulan Türk yurdu değil midir?  YÖK bizim Devlet içinde Devletimiz midir? YÖK bizim Vatikan’ımız mıdır? Özerklik kisvesi altında her türlü hukuksuzluğu alışkanlık haline getirmiş bir kurumun, daha ilk başta kuruluş felsefesi ve kurgulanışında hata vardır. Bu yanlışlar ne zaman düzeltilecek?

15-  YÖK Başkanı halen Televizyonlara çıkarak Yurtdışına giden öğrenciler kayıt olacakları okulların YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını bize yazı ile sorsunlar diyor. Bu açıkça bizim aklımızla alay etmektir. Şu an yaklaşık 64 bin Denklik mağdurunun tamamı Yurtdışındaki TANINAN OKULLARDAN mezun olmuştur. Bunu YÖK’te çalışan herhangi bir hizmetliye bile sorsanız bu öğrenciler TANINAN OKULLARDAN MEZUN diyecektir.

16- Yök Anayasanın 138.maddesine aykırı olarak Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı ve Hakimlerini ayağına çağırarak, DENKLİK DAVALARI İLE İLGİLİ BRİFİNG VERMİŞTİR. Ankara 63. Noterliğinin 28.01.2020 Tarih ve 03548 Yevmiye Numaralı onayı ile bu Brifing belgeleri Noter tasdikli olarak elimizdedir. Bu nedenle bu tarihten sonra verilen TÜM DİPLOMA DENKLİK DAVALARI KARARLARI HÜKÜMSÜZDÜR.

17- Yukarıda anlatılanlar ve daha burada sayamayacağımız kadar sorunların tek çözümü, Öğrencinin kayıt olduğu tarihte TANINAN ÜNİVERSİTELERDEN MEZUN OLMUŞ OLAN TÜM YURTDIŞI MEZUNU ÖĞRENCİLERİN, LİSANS TAMAMLAMA EĞİTİMLERİ AKABİNDE DENKLİK BELGELERİ VERİLECEKTİR. KKTC’deki Üniversitelerden mezun olanlara ise Yök’ün 184-185 sayılı kararlarının uygulanarak Milletlerarası Antlaşmaya uygunluk belgesi verilmesi, şeklinde 2547 sayılı kanuna bir geçici madde eklenmesini talep ediyoruz. 15.09.2022

İlginize şimdiden teşekkür ederiz. YURTDIŞI MEZUNLARI DENKLİK PLATFORMU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.